Alicja Gotuje

Przepis na brownie

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka (temp. pokojowa)
  • 250 g cukru
  • 135 g mąki
  • mała szczypta soli
  • dodatkowo: ok. 50 - 100 g gorzkiej czekolady na wierzch

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Przygotować małą prostokątną foremkę o wymiarach ok. 21 cm x 28 cm (lub o podobnej powierzchni). Posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Masło pokroić w kostkę i włożyć do rondelka, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i cały czas mieszając roztopić na małym ogniu, odstawić z palnika.W oddzielnej misce rozmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę.Dodać mąkę oraz sól i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię.Dodatkową czekoladę pokroić na kawałki i posypać po wierzchu ciasta.Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut, aż ciasto lekko urośnie i na wierzchu utworzy się skorupka. Jeśli używamy większej blaszki, ciasto będzie gotowe szybciej, jeśli mniejszej - czas pieczenia należy wydłużyć. Po upieczeniu i ostudzeniu pokroić na małe kawałeczki.

Brownie



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl