Przepis na cynamonki
Składniki:
CIASTO:
FARSZ:
POLEWA:
Przygotowanie:
Mleko delikatnie podgrzewamy, by było letnie. Dodajemy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na chwilę, by drożdże zaczęły pracować – tak powstanie rozczyn.Do dużej miski dodajemy wszystkie pozostałe składniki na ciasto, wlewamy rozczyn drożdży z mlekiem i wyrabiamy przez chwilę. Polecam wyrabiać ciasto dłonią, ale jeżeli tak jak ja nie lubicie brudnych rąk, to dłonią w gumowej rękawiczce Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.W tym czasie przygotowujemy farsz ucierając masło z dodatkami na gładką masę, polewę – również mieszając wszystko oraz blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne, żeby blaszka nie była zbyt duża – u mnie idealnie się sprawdza forma do tarty o średnicy 30 cm.Po godzinie przekładamy ciasto na blat obsypany mąką, wyrabiamy jeszcze chwilkę, żeby się nie kleiło i wałkujemy próbując uformować prostokąt o grubości około 0,5 cm. Smarujemy całość farszem i zwijamy w roladę. Tniemy na kawałki o grubości około 1,5-2 cm układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jeden obok drugiego. Ciąć można nożem, albo nicią – nić pięknie radzi sobie z krawędziami i nie zgniata ciasta.Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.